skip to Main Content

Deze vier foto’s maken onderdeel uit van foto’s die het verhaal laten zien van Nepalese moeders over hun zorg en toewijding voor hun meervoudig gehandicapte kinderen in hun vaak moeilijke leefomstandigheden.

De aanleiding hiertoe was de vraag van de moeders om vervoer mogelijk te maken naar het net nieuw gebouwde dagopvangcentrum. Ik heb twintig families waarin meervoudige gehandicapte kinderen aanwezig waren in Bhaktapur bezocht, hun verhaal gehoord en ik was welkom om foto’s te nemen tijdens hun dagelijkse bezigheden. Deze foto’s hebben een belangrijke rol gespeeld in het verkrijgen van voldoende donaties voor de aanschaf van een aangepaste bus voor het vervoer van deze kinderen.

De moeders werkten graag mee en omdat ik wat Nepalees spreek was het contact gemakkelijk en bijzonder hartelijk. Het zware leven van de, vaak alleenstaande, moeders heeft diepe indruk op me gemaakt. In Nepal is er nog nauwelijks opvang voor meervoudig gehandicapten. Het resultaat van het project was daarom niet alleen dat de bus kon worden aangeschaft, de moeders voelden zich, vaak voor het eerst, ook gehoord en gezien.

Door schaars licht en kleine ruimtes was het maken van foto’s soms lastig. Omdat ik natuurlijk licht wilde gebruiken om zo veel mogelijk de bestaande sfeer over te brengen, heb ik vaak voor 2500 of 3200 ISO moeten kiezen. Aangezien de moeders nauwelijks gelegenheid hadden om te werken vanwege de dag- en nacht taak om voor hun gehandicapte kind te zorgen leefden ze vaak in een kleine kamer, waar het hele leven plaats vond. Sinds de aardbevingen in 2015 wonen een aantal gezinnen nog steeds in een tent of in een golfplaten tunnelwoning. De meeste foto’s heb ik achter overhangend in de kleine ruimtes zonder statief moeten maken. Omdat de omgeving een belangrijke rol speelt heb ik deze foto’s waar dat kon gefotografeerd met F11.

 

De serie ‘Moeders’ is geselecteerd voor Foto Nationaal 2017.

Voor meer achtergrondinformatie, zie de website van Stichting Madat Nepal.

Om meer aandacht voor hun problematiek te krijgen werk ik aan een foto-expositie. In combinatie met de verhalen zal dat een bijzonder inkijk geven in het leven van moeders van Nepalese meervoudig gehandicapte kinderen.

Voor mijn overige foto’s verwacht ik halverwege 2018 met een website on line te gaan.

 

Locatie:

FotografencafeKasteelWoerden

Kasteel 3

3441 BZ WOERDEN

T 0348 436000

Contact:

Aart Sliedrecht 06 22 908 538

 

Voor fotografen, door fotografen

FotografencaféKasteelWoerden: 6 dagen per jaar Inspiratie en Kwaliteit. Vanwege Covid - 19 nu ONLINE 

Meld je aan voor onze Actualiteiten en ontvang een overzicht van onze komende activiteiten

 

Back To Top Top