skip to Main Content

Natuurgebiedjes fotograferen binnen de grenzen van Culemborg, ja dat zouden Kees en ik gaan doen. Kees en ik zijn geen Landschapsfotografen, dus dat moest de uitdaging voor ons worden.

Ruigte, verstilde natuur, stille plekken, stilstaan, geen mensen, geen gehaast, waren woorden waaraan ik dacht toen Kees en ik over ons project spraken.

Hoe zien al die woorden er eigenlijk uit? Wat wil ik laten zien?

Ondanks dat de mens altijd invloed heeft op de natuur wilde ik geen zichtbare menselijke invloeden laten zien.

Hoe moest ik dit gaan aanpakken? We hadden onszelf een moeilijke opdracht gegeven. Na veel gepieker had ik de oplossing gevonden. Niet te moeilijk denken. Ga het maar ontdekken, ga maar kijken! Makkelijk gezegd, hoe doe je dat!

Stilstaan en kijken, zorgden ervoor dat ik het ging zien.

Het fotograferen ging toen vanzelf.

Tijdens het ontdekken, stilstaan en kijken, vroeg ik mezelf vaak af wat bijvoorbeeld die struik(en), tak(ken) of bomen voor mij zo bijzonder maakte. Was dat de ondoordringbaarheid, de (oer)kracht van de natuur, het mooie licht, de compositie? Gaf dat de Ruigte weer zoals ik het in mijn hoofd had?

Het maakte een gevoel van nietigheid bij me los. We doen verwoede pogingen om de natuur naar onze hand te zetten maar uiteindelijk overwint de natuur en dat is maar goed ook!

De fotobesprekingen werden in het foto café Woerden gehouden. Katharina Pöhlmann was onze begeleidster. Haar eerste advies van haar was: “Je laat te veel symboliek in je foto’s zien” Een alleenstaande boom, een hek of een bankje. Soms week ik af van mijn voornemen om geen zichtbare menselijke invloeden te laten zien. Ook maakte ik te veel foto’s. Ik was te gretig/ongeduldig en wilde zoveel mogelijk vastleggen. Van een locatie niet meer dan tien foto’s maken was een ander advies. Vooral dat laatste moet ik bekennen is me niet altijd gelukt. Er was zoveel Ruigte om te laten zien.

Ik werd tijdens de fotobesprekingen voortdurend op de woorden die in mijn gedachte opkwamen getriggerd. Met zachte hand maar op een kordate duidelijke manier wist zij je voortdurend te motiveren. “Dank daarvoor Katharina”!

Het resultaat ligt voor je. Een boek vol met Ruigte. Ruigte in beeld gebracht en vastgelegd op diverse manieren. We hebben (voor mij) onbekende gebiedjes bezocht, mooie foto’s gemaakt en goede gesprekken gevoerd over ons project.

Fotograferen is voor mij mooie foto’s maken met behulp van een goed uitgevoerd proces.

Het product: “een mooie foto maken” was belangrijk maar niet in de laatste plaats binnen dat goed uitgevoerd proces, veel lol hebben samen was ook belangrijk.

Voor beiden zijn we geslaagd.

Kees dank daarEn was het niet Albert Einstein die zei:

“Kijk diep in de natuur en je zult alles beter begrijpen”.

Marcel Uding.

Locatie:

FotografencafeKasteelWoerden

Kasteel 3

3441 BZ WOERDEN

T 0348 436000

Contact:

Aart Sliedrecht 06 22 908 538

 

Voor fotografen, door fotografen

FotografencaféKasteelWoerden: 6 dagen per jaar Inspiratie en Kwaliteit. Vanwege Covid - 19 nu ONLINE 

Meld je aan voor onze Actualiteiten en ontvang een overzicht van onze komende activiteiten

 

Back To Top Top