Ga naar hoofdinhoud

Workshop Pinhole fotografie met Dies Groot:

Fotograferen met een conservenblik: ‘Heb je werkelijk een echte camera met een lens nodig voor fraaie foto’s?’

Maandag 3 oktober 2022: Aanvang 13.00 – 17.30 uur

Verzamelen in het Kasteel Woerden waarna we gezamenlijk lopen naar de studio van Dies Groot Fotografie, Nieuwstraat 25, 3441 EA Woerden
In de digitale fotografie waar kostbare apparatuur een rol speelt is het een verras-sing en verademing om ook (weer) eens analoog te fotograferen en dan ook nog volgens het oerprincipe van de fotografie: de Camera Obscura zonder lens, ofwel de gaatjes-, speldenprik- of pinhole fotografie.
Alles wat je nodig hebt is een lichtdicht doosje of blik met een minuscuul gaatje erin, waarbij gereflecteerd licht dat door dat klein gaatje valt een beeld projecteert op een tegenoverliggend vlak.
In deze workshop ga je dat dan ook zelf foto’s maken met dit lichtdichte doosje (blik). Het lichtgevoelig fotopapier wordt in het blik aangebracht en daarna gaan we onze eerste proefopname buiten maken. Na de proefopname komen we terug in de doka en ontwikkelen we het fotopapier in de ontwikkelaar waarbij iedereen zijn proefopname ‘magisch’ ziet verschijnen als zwartwit-negatief. Aan de hand van ie-ders eerste resultaat gaan we finetunen qua belichting, opnamestandpunt etc.
Na diverse verschillende opnamen kiest iedereen de beste opname uit en maken we door middel van een contactafdruk hier een positieve versie van. Er wordt gewerkt met veilige eco-ontwikkelaar, -stopbad en -fixeer en er is airconditioning in de do-ka.Na afloop neem je alle gemaakte foto’s en je pinhole-camera mee.

Het PROGRAMMA (voor maximaal 8 deelnemers)
13.00 – 13:45: Ontvangst en kennismaking.
13.45 – 14.15: Presentatie Dies Groot: Pinhole fotografie.
14.15 – 17.15: Aan de slag.
17.30 Afsluiting

Tijdens de workshop gebruik je een statief. Er zijn voldoende pin-hole-camera’s beschikbaar. Ook zijn er evt. 6 (lichtgewicht) statieven beschikbaar. Het heeft de voorkeur je eigen statief mee te nemen.

Tijdens de corona-lockdown presenteerde het Fotografencafé diverse video-uitzendingen vanuit de werkruimte van de Woerdense vakfotograaf Dies Groot en in een van die uitzendingen kwam hij zelf ook aan het woord over zijn fotografie-zonder-lens. Je kan het terugkijken op YouTube via: https://youtu.be/cVk_sPXPSg4

Schrijf je in! Stuur ons per email je naam, adres en 06-nummer vóór donderdag 29 september 2022. Na aanmelding van tenminste 6 deelnemers, gaat de workshop door.
Stort het bedrag op NL39 ABNA 09747 13864 van Stichting Weerlicht o.v.v. Workshop Dies Groot. Ter bevestiging wordt er een factuur gestuurd.
Stuur je mail naar: fotografencafekasteelwoerden@gmail.com.

Prijs workshop koffie/thee/water inbegrepen: € 69,50 inclusief btw.
Prijs workshop met deelname fotografendiner: € 99,50 inclusief btw.

NB. Vanwege de lange belichtingstijd is het noodzakelijk dat er goede lichtomstandigheden zijn. Bij regen ed gaat de workshop niet door. Indien de workshop geen doorgang kan vinden dan hoort u dit op de dag van de workshop rond 09.00 uur via de email (waarbij opgemerkt dat wij afhankelijk zijn van de weersvoorspellingen).

Voor info kunt u altijd bellen naar Peter-Paul Oostveen 0655 707 464

Locatie:

FotografencafeKasteelWoerden

Kasteel 3

3441 BZ WOERDEN

T 0348 436000

Contact:

Aart Sliedrecht 06 22 908 538

 

Voor fotografen, door fotografen

FotografencaféKasteelWoerden: 6 dagen per jaar Inspiratie en Kwaliteit.
Meld je aan voor onze Actualiteiten en ontvang een overzicht van onze komende activiteiten

 

Back To Top Top